Tervetuloa aidon ravinnon maailmaan

Hurja-Ruoka on luonnollisesti raakaa

Lemmikkien raakaruokinta eli barffaus (BARF = Bones And Raw Food tai Biologically Appropriate Raw Food) tarkoittaa luonnollista koirien ja kissojen ruokintatapaa. Ruokavaliossa pyritään jäljittelemään villien eläinten ruokavaliota, joka on hyvin joustava ja helppo tapa ylläpitää lemmikin hyvinvointia luonnollisella tavalla. Moni omistaja on löytänyt ratkaisun nykyään varsin yleisiin lemmikkien terveysongelmiin ( mm. allergiat, vatsa-, korva- ja iho-oireet, hiiva) ja helpotusta lemmikin loputtomiin eläinlääkärikäynteihin. Barf-ruokavalioon ei kuulu säilöntä-, lisä- tai väriaineet, eikä siinä syötetä viljaa, joka on lihansyöjän luonnolliseen ruokavalioon täysin kuulumaton ruoka-aine.

Ruokavalion pääperiaate on se, että kaikki ruoka tarjotaan raakana ja esim. perusterveen koiran kokonaisruokavalio koostuu n. 60-70 % raaoista lihaisista luista, loput n. 20 % kasviksista ja n. 20 % lihasta, sisäelimistä ja kalasta. Aloittajalle tai huonosti pureksivalle lemmikille on tarjolla valmiiksi koottuja Hurja-Valmisaterioita, joita voi tarjota aamuin illoin. Näissä aterioissa on tarvittava määrä sisäelimiä ja lihaiset luut on turvallisessa jauhetussa muodossa. Tottuneille syöjillle voi tarjoilla eri raaka-aineista koostuvat ateriat eri kerroilla, jotta ruuansulatus käyttää tarjolla olevat ainesosat mahdollisimman tarkkaan. Siis lihaiset luut erikseen, liha-ateriat erikseen tai kasvisten keralla. Raakoina lihaisina luina pidetään luutavaraa, joissa liha/luusuhde on n. 50/50. Lihaiset luut voivat olla mitä eläintä tahansa, kunhan koira/kissa pystyy ne kaikkinensa hyvin pureskelemaan. Tasapainoisesti koottuun ruokavalioon ei tarvitse lisätä ravintolisiä. HUOM! Luita ei saa koskaan kypsentää! Silloin ne muuttuvat huonosti sulaviksi ja vaarallisen säröileviksi.

Barffaus opetellaan yhdessä lemmikin kanssa

Aloittelijalle helpoiten sulavaa ruokaa on broilerista tai kalkkunasta koottu ruokavalio. Omistaja tuntee lemmikinsä parhaiten eli aloittaminen on hyvä tehdä yksilölle sopivalla tavalla. Alussa lemmikkiä voi myös joutua opettamaan luiden syöntiä sananmukaisesti kädestä pitäen, ettei ruokaa niellä kokonaisena. Ahnehtijoilla voidaan jatkossakin käyttää jauhettuja tuotteita tai valmiita aterioita. Naudan tai possun isot sääriluut käyvät useimmille ajanvietteeksi, sillä harva koira saa niistä kunnolla syötävää irti.

Liha-aterialla voi tarjota mitä tahansa lemmikille sopivaa lihaa. Maksaa on hyvä antaa viikottain A-vitamiinin saannin takaamiseksi. Lisäksi voi antaa myös muita sisäelimiä kuten sydäntä, munuaisia jne. Kalaa pitää antaa D-vitamiinin ja omega 3-rasvahapon saamiseksi noin kerran pari viikossa. Valmiissa Hurja-aterioissa sisäelimet on jo mukana sopivassa suhteessa. Kalaa ei aterioissa ole mukana, jotta kala-allergiset voivat turvallisesti nauttia Hurja-aterioista.

Kasviksia ja öljyjä myös lemmikeille

Kaikki Hurja-sarjan kasvikset ovat raakoja ja soseutettuja. Tämä siksi, että lemmikin elimistö pystyy imemään kasvisten rikotusta solurakenteesta ravintoaineet huomattavasti paremmin ja samalla suolisto saa tarvitsemiansa kuituja. Yksilön tarvitsemien kuitujen määrä voi vaihdella lemmikkien välillä suurestikin. Aterioissa kasvista on 10%, joten sitä on helppo lisätä tarvittaessa. Kasvista ei kuitenkaan saa olla niin paljoa, että se aiheuttaa löysää vatsaa. Hurja-sarjan kasvikset sopivat myös hiivapotilaille.

Emme ole lisänneet E-vitamiinipitoisia öljyjä aterioihin valmistusvaiheessa. Tämä tarkoituksella siksi, että pakastaminen tuhoaa E-vitamiinin eli suosittelemme lisäämään esim. kylmäpuristettua pellavansiemenöljyä lemmikin koon mukaan vasta tarjoiluvaiheessa. Merilevää olemme lisänneet aterioihin jo valmiiksi.

Raaka-ruokinta on joustavaa ja helppoa Barf-ruokinta on varsin joustava tapa lemmikin ruokkimiseksi. Voit helposti koota juuri sinun lemmikillesi sopivan monipuolisen ja vaihtelevan ruokavalion Hurja-sarjasta. Omistajana tunnet lemmikkisi parhaiten ja voit säädellä juuri yksilön mukaisesti sen ruokamäärää ja valita lemmikillesi parhaiten maistuvan terveellisen ruokavalion. .